¿Te gusta el Cacaolat? Te contamos su historia Cacaolat zalea zara? Hona hemen edari honen historia

2019-04-23T10:13:37+02:00 23 de abril de 2019 · 2019/04/23 |
Traducción / Itzulpena

En Patxi Koop tenemos más de 3.000 productos de alimentación, bebida, bazar o electrodomésticos, es decir, todo lo que necesita un establecimiento de hostelería para satisfacer a su clientela. Procuramos que todo lo que escogemos sea producto de primera calidad y por eso nuestro catálogo incluye el primer batido industrial que se produjo en el mundo, el Cacaolat.

Todo comenzó en Budapest

Y comenzó hace bastante, en la década de los 30 cuando Marc Viader Bas, un industrial catalán que había sido invitado a una boda en la capital húngara probó una bebida local que le inspiró para crear un batido con los mismos ingredientes. En 1931, Marc y su hijo, Joan Viader Roger, patentaron una “bebida nutritiva refrescante” elaborada con cacao y leche desnatada que entonces no se consideraba útil. El Cacaolat se ha comercializado desde entonces aunque la producción paró entre 1936 y 1950 primero por la Guerra Civil y después por la falta de cacao de calidad.

“¡Salvemos el Cacaolat!”

El Cacaolat es particularmente popular en Catalunya donde se considera prácticamente un icono de país. De hecho, hace varios años, cuando su futuro se vio peligro por los problemas financieros de Nueva Rumasa -entonces propietaria de la marca- consumidores y consumidoras catalanes pidieron públicamente a las empresas que estuvieran en disposición de hacerlo que compraran la empresa para evitar los despidos y salvar el Cacaolat. De hecho, la campaña tuvo como lema precisamente ese, “Salvem el Cacaolat”.

El Cacaolat se salvó. Ahora, pertenece a la multinacional Damm y tiene su sede central en Santa Coloma de Gramanet, aunque produce también en otras plantas, como la de Zaragoza.

Chocolate y… mucho más

Aunque el chocolate sigue siendo el sabor más popular, Cacaolat produce también otras variedades como el Cacaolat Moca con sabor a café, el Cacaolat Noir de chocolate oscuro, el Cacaolat 95% Leche con menor cantidad de cacao, el Cacaolat 0% con menor proporción de grasa y el Cacaolat Veggie que en lugar de leche de vaca se fabrica con leche de avena.

Patxi Koop-en 3.000 produktutik gora ditugu, elikagaiak, edariak, azoka edo bazar arlokoak edo etxetresnak, alegia, ostalaritza arloko negozio batek eguneroko jardunean bezeroak asetzeko behar dituen guztiak. Kalitatezko produktuak dira guztiak, lehen mailakoak, eta horregatik daukagu gure katalogoan Cacaolat edaria. Munduan modu industrialean fabrikatu zen lehenbiziko irabiakia da eta gaur bere historia kontatu nahi dizugu.

Historia hau Budapesten hasten da

1931an, zehatz esateko. Urte hartan Marc Viader Bas izeneko enpresa-gizon katalanak bertako edari bat probatu zuen, Budapesten, ezkontza batera gonbidatuta. Asko gustatu zitzaion eta hark inspiratuta berak eta bere semeak, Joan Viader Roger izenekoak, patentatu egin zuten kakaoarekin eta erdi-gaingabetutako esnearekin egindako antzeko edari bat. “Edari freskagarri nutritiboa” deitu zioten eta horrelaxe sortu zen Cacaolat, gaur egun ere merkaturatzen den edaria. Gerra zibilarekin eten egin zen bere produkzioa 1936an eta gerraostean ere ez zen merkaturatu, harik eta 1950ean kalitatezko kakaoa lortzeko modua egon zen arte.

“Salbatu dezagun Cacaolat!”

Cacaolat etxea izugarri ezaguna da Katalunian, bertako edari nazioanala da ia-ia. Horren erakusgarri da duela hamarkada bat eskas gertatu zena. Sasoi hartan Nueva Rumasa zen Cacaolat etxearen jabea eta finantza arazo larriak zituenez, ixtekotan egon ziren. Kontsumitzaile katalanek, ordea, ez zuten Cacaolat galdu nahi -ezta harekin galduko ziren lanpostuak ere- eta kanpaina egin zuten “Salvem el Cacaolat” goiburuarekin.

Zorionez, Cacaolat salbatu egin zen. Egun, Damn multinazionalaren eskuetan dago eta Santa Coloma de Gramanet-en egiten da, nahiz eta beste fabrikarik ere baduen, Zaragozan, esate baterako.

Txokolatezkoa… eta askoz gehiago

Txokolatezkoa da zalantzarik gabe ezagunena baina Cacaolat asko daude eta askotarikoak. Hortxe dago, adibidez, Cacaolat Moca kafe zaporeduna, Cacaolat Noir ere bai, txokolate beltzaren zaporea duena; Cacaolat 95% Esnea ere merkaturatzen da, esne gehiagorekin; baita Cacaolat 0% ere, gantz gutxiago hartu nahi dituztenentzat eta, azkenik Cacaolat Veggie izenekoa, olo-esnearekin egindakoa, behi-esnearekin egin beharrean.