Bilbao ya tiene tres nuevas cervezas, ¿has probado las nuevas variedades de LA SALVE? Bikainak eta bilbotar-bilbotarrak: probatu dituzu LA SALVE berriak?

2019-05-07T10:00:21+02:00 6 de mayo de 2019 · 2019/05/06 |
Traducción / Itzulpena

Botxo, Txirene y Sirimiri. Así se llaman las nuevas variedades de LA SALVE, la cerveza que Bilbao recuperó hace cinco años para devolver a la ciudad una marca que le había acompañado desde 1886 hasta finales de la década de los 70. Desde que hace cinco años resurgió el proyecto no ha dejado de crecer a nuevos públicos y mercados, de invertir en innovación y de apostar por la economía local.

Además de abrir su propia fábrica, la primera de gran volumen de Euskadi desde las que cerraron en los 80 y la tercera que ha tenido en su historia, LA SALVE ha ido ampliando su oferta de productos que acaba de incorporar las tres variedades que te invitamos a probar con tu próximo pedido de Patxi Koop. Estas tres cervezas son de KM0: están elaboradas en Bilbao con ingredientes en su inmensa mayoría de proximidad, como la cebada de Álava.

Botxo, Txirene eta Sirimiri. Hiru horiek dira LA SALVE garagardoaren zapore berriak. Dakizuenez, Bilbok duela bost urte berreskuratu zuen 1886tik 70. hamarkadaren bukaeraraino hiriko garagardoa izan zena eta birsortu zenetik proiektu honek poztasunak baino ez dizkie eman bilbotarrei. Publiko eta merkatu berriak ireki ditu, berrikuntzaren aldeko apustu nabarmena egin du eta bertako ekonomia sustatzen saiatu da.

Horren erakusgarri da zabaldu berri duten fabrika, 80ko hamarkadaren bukaeratik hona Euskadin zabaldu den lehenbizikoa eta bere historiako hirugarrena. Horrez gain, produktu berriak merkaturatzeko ahalegina egin du, etengabe, eta horietako hiru dira gaur gomendatu nahi dizkizugunak. Hirurak dira KM0 produktuak. Horrek esan nahi du Bilbon egin direla eta bertako produktuekin, Arabako garagarrarekin, adibidez.

LA SALVE Txirene: American Pale Ale

 

Pocas palabras están tan asociadas al argot propio de Bilbao como ‘txirene’, un adjetivo con el que se califica a alguien chistoso, gracioso, bromista o excéntrico. LA SALVE ha querido dar este calificativo a una cerveza ideal para quienes aprecien nuevas sensaciones asociadas al lúpulo y tengan ganas de probar una cerveza especial, de un sabor difícil de olvidar. Dicen que tiene un toque adictivo, debido a los aceites naturales propios del lúpulo que se tratan con la técnica de dry hopping y que le confieren un efecto que algunos denominan afrodisíaco y otros analgésico o sedante. No te dejes asustar por el amargor inicial y disfrutarás de sabores y aromas realmente txirenes.

Bilboko kale hizkera historikoak oso beretzat duen hitza da ‘txirene’. Txisteak egiten dituenari esaten zaio txirene, grazia duenari, broma zaleari edo ezentrikoari. Eta izen horixe eman dio LA SALVEk zapore benetan berezia duen garagardo bati. Lupuluaren sentsazioak gustuko badituzu probatu egin behar duzu, zaporeak izugarri erakarriko zaitu, ezohikoa eta gogoangarria baita. Menpekotasuna sortzeko moduko ukitu bat duela diote sortzaileek. Antza denez, lupuluaren olio esentzialak, dryhopping izeneko teknikaren bidez tratatzen direnean hala-nolako eragin afrodisikoa, anestesiko edo analgesikoa dute. Mikatza egingo zaizu hasieran baina zapore eta lurrin bereziak ditu, txireneak benetan!

LA SALVE Sirimiri: German Ale

 

LA SALVE Sirimiri es muy distinta: una cerveza limpia y refrescante, de trago natural que sabe bien a cualquier hora del día y con cualquier tipo de pintxo. Elaborada al más puro estilo tradicional, con lúpulos nobles Alemanes y 100% cebada de Álava. Esta cerveza estilo ale se fermenta a baja temperatura y se guarda en bodega para clarificar.

Sirimiri, berriz, oso bestelakoa da. Garagardo garbia eta freskagarria duzu, erraz edaten da eta eguneko edozein ordutan hartzeko modukoa da, era guztietako pintxoekin. Modu tradizionalean egiten da, Alemaniako lupulo nobleekin eta Arabako garagarrarekin. Ale estiloko alemaniarra maite dutenentzat pentsatua, tenperatura bajuan hartzitzen da lehenik eta sotoan gordetzen da gero, argitu dadin.

LA SALVE Botxo: Orange Wheat Beer

 

Los numerosísimos amantes de la cerveza de trigo también están de enhorabuena. Para ellos y ellas LA SALVE ha creado Botxo, una variedad de trigo basada en un estilo tradicional belga, sin filtrar, fácil de beber, de bajo grado alcohólico y cuerpo ligero. Está infusionada con cáscara de naranja amarga y cáscara de naranja dulce, semillas de cilantro y por supuesto cebada de Álava. En cuanto al maridaje sus notas cítricas y su suavidad en boca la hacen ideal para combinar con productos del mar ligeros. Encaja también con postres cítricos o quesos especiados con hierbas, por ejemplo.

¿Qué dices? ¿A qué apetece ya un trago? ¡Pruébalas y ya nos contarás!

Gero eta gehiago dira gariarekin egiten den garagardoa aukeratzen duten kontsumitzaileak. Eta horiek izan ditu buruan LA SALVEk Botxo sortzeko unean. Belgikako errezetak jarraituta egin dute, iragazi gabe dator, alkohol gradu gutxi ditu eta gorputz arina. Zerekin doan ondo? Ukitu zitrikoa duenez eta ahoan gozo sartzen denez, bikaina da itsasoko produktu arinekin hartzeko. Limoi ukitua duten postreekin ere hartu daiteke, baita belarrez hondutako gaztai bereziekin ere.

Zer diozu? Trago bat hartzeko gogoa ematen du, ezta? Probatu eta kontaiguzu zer iruditu zaizkizun!