Patxi Koop te recomienda Leffe, la reina de las cervezas belgas de abadía Patxi Koopek Leffe gomendatzen dizu, abadiako garagardoen erregina

2020-03-06T22:18:05+02:00 6 de marzo de 2020 · 2020/03/06 |
Traducción / Itzulpena

La semana pasada os hablábamos de Budweiser, la lager más vendida en Estados Unidos y una de las últimas cervezas en incorporarse al catálogo de Patxi Koop, que este año se ha ampliado con nuevas premium internacionales, gracias al acuerdo entre nuestro socio Mahou San Miguel y AB InBev.

Siguiendo con las recomendaciones esta semana queremos invitaros que probéis las modalidades de cerveza Leffe. La Belgian Doble Ale es de color dorado, sabor ligero y suave, con cuerpo y aromas en perfecta armonía. La Belgian Dubbel, más oscura, está elaborada con malta tostada, tiene un sabor ligeramente afrutado, con notas de manzana y cuerpo pleno.

Casi 1.000 años de historia

Actualmente las cervezas Leffe salen de la fábrica de Stella Artois, en Lovaina, pero siguen la receta original de la Abadía de Nuestra Señora de Leffe, que se fundó en 1152, en la confluencia del río Leffe y el río Mosa, en un precioso paraje de la provincia de Namur, en el sur de Bélgica. Los monjes norbertinos comenzaron a elaborar cerveza algo después, a partir de 1240 y lo siguieron haciendo durante siglos, a pesar de las inundaciones que destruyeron el edificio en 1460 y del devastador incendio de 1466. Finalmente, con la llegada de la Revolución Francesa la abadía fue abandonada y la cervecería destruída.

Una marca pionera entre las cervezas de abadía de su país

Sin embargo, a principios del siglo XX, Leffe volvió a despertar. Los monjes volvieron a la abadía y en 1952, cinco décadas después de que se retomara la producción, una cervecera comercial llegó a un acuerdo con la abadía para comercializar su receta original. Fue la primera vez que se lograba un acuerdo de este tipo, lo que significa que Leffe es, no solo una cerveza belga de abadía, sino la primera de las grandes cervezas belgas de abadía, además de una de las mejores del mundo en su estilo.

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Budweiser garagardoaz mintzatu ginen aurreko astean, hau da, Estatu Batuetan gehien saltzen den lager-az eta gure eskaintza-zorroan jarri dugun azken garagardoetako batetaz. Izan ere, nazioarteko premium garagardo berriekin handitu da aurten gure katalogoa, bazkide dugun Mahou San Miguelen eta ABInBev-en arteko akordioari esker.

Aste honetan ere zenbait gomendio dakartzagu, eta Leffe garagardoak probatzera gonbidatzen zaituztegu. Belgian Doble Ale-a, esate baterako, urre-kolorekoa da, arina eta leuna zaporez, sendoa gorputzez eta harmoniatsua usainez. Belgian Dubbel-a, berriz, ilunagoa da: malta txigortuz egiten da, fruta-kutsuko zaporea du (sagar-ukitua) eta sendoa da gorputzez.

Ia mila urteko historia

Gaur egun, Lovainako Stella Artoiseko fabrikan egiten dira Leffe garagardoak, baina Leffeko Andra Mariaren abadiaren jatorrizko errezetari jarraikiz. Leffe eta Mosa ibaien artean jaio zen abadia, 1152. urtean, Belgikako hegoaldean dagoen Namur probintziako ingurune eder batean. Geroxeago, 1240tik aurrera, hasi ziren monje norbertotarrak garagardoa egiten, eta hainbat mendez jarraitu zuten horretan, 1460an eraikina suntsitu zuen uholdea eta 1466ko sute izugarria gorabehera. Frantziako Iraultzaren ondoren, berriz, abadia hustu eta suntsitu egin zuten garagardo-lantegia.

Marka aitzindaria herrialde horretako abadiako garagardoen artean

Baina berpiztu egin zen Leffe XX. mendearen hasieran. Abadiara itzuli ziren monjeak, eta 1952an (ekoizpenari ekin eta bost hamarkada geroago) enpresa garagardo-banatzaile batek hitzarmena sinatu zuen abadiarekin eta haren jatorrizko errezetaz egindako garagardoa merkaturatzen hasi zen. Lehenbiziko aldia zen horrelako akordiorik egiten zena; hori dela eta, abadiako garagardo belgikar bat ez ezik Belgikako abadiako lehen garagardo nagusietako bat dugu Leffe, eta munduko onenetako bat bere estiloan.

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