Patxi Koop te ofrece Stella Artois, la mejor cerveza internacional de 2019 Patxi Koopek Leffe gomendatzen dizu, abadiako garagardoen erregina

2020-05-12T10:50:42+02:00 12 de mayo de 2020 · 2020/05/12 |
Traducción / Itzulpena

Poco a poco os vamos presentando las últimas cervezas que se han añadido al catálogo de Patxi Koop gracias al acuerdo entre nuestro socio Mahou San Miguel y AB InBev. La semana pasada os hablábamos de Leffe, la reina de las cervezas de abadía belgas y esta semana volvemos con Stella Artois, una marca que no necesita presentaciones y que lleva décadas liderando el mercado internacional de cervezas de importación belgas.

Premiada en 2019 en los World Beer Awards

La historia de Stella Artois se remonta al siglo XIV. De hecho, en la etiqueta se puede leer la fecha 1366, que hace referencia al origen de la primera cervecera que se fundó en Lovaina. Ese año, por primera vez, los registros de la ciudad mencionan la existencia de una fábrica a la que se refieren como “Den Hoorn”, que significa “del cuerno”, en neerlandés. De ahí que, a día de hoy, la etiqueta se componga de dos figuras: un marco de ventana de estilo flamenco y un cuerno. Además, en la etiqueta se muestran también las medallas de excelencia concedidas a la fábrica de cerveza en una serie de exposiciones comerciales celebradas en Bélgica en los siglos XIX y XX.

El nombre de la marca, por su parte, está compuesto por la palabra “stella” que significa “estrella” y por el apellido de su creador, Sebastian Artois, que logró su título de maestro cervecero, en 1708.

A pesar de su larga historia, Stella Artois no ha perdido liderazgo en el mercado de las cervezas internacionales y el año pasado seleccionó fue elegida Mejor Cerveza Internacional en su categoría dentro del certamen World Beer Awards que, desde 2007, se ha convertido en un referente internacional para amantes de esta bebida.

Consejos para servirla

Para servir esta lager, de sabor ligeramente dulce y afrutado y aromas herbales a lúpulo existe un ritual de 9 pasos que garantiza una mejor degustación. Antes de servirla, se recomienda enfriarla a 3 grados centígrados y degustarla en un vaso especial o chalice para realzar sus aromas y sus sabores.

Apurka-apurka, Mahou San Miguel gure bazkidearen eta AB InBev enpresaren arteko akordioari esker Patxi Koop-en katalogoan sartu diren azken garagardoak aurkezten dizkizuegu. Pasa den astean, Leffe garagardoaz aritu ginen, Belgikako abadiako garagardoen erreginaz. Aste honetan, Stella Artois izango dugu mintzagai. Aurkezpenik behar ez duen marka bat da; izan ere, hamarkadak daramatza nazioarteko merkatuan Belgikako lehen inportazio-garagardoa izaten.

2019an saritua World Beer Awards lehiaketan

Stella Artoisen historia XIV. mendean hasten da. Izan ere, 1366 zenbakia dago etiketan; hain zuzen, urte hartan sortu zen lehen garagardotegia Lovaina hirian. 1366an, lehen aldiz aipatu zen Den Hoorn izeneko fabrika bat hiriko erregistroetan; nederlanderaz, adarrarena esan nahi du. Hori dela eta, gaur egun, etiketak bi irudi hauek ditu: flandestar estiloko leiho-marko bat eta adar bat. Gainera, garagardo-fabrikak lortutako bikaintasun-dominak ere ageri dira etiketan. Belgikan XIX. eta XX. mendeetan egindako zenbait merkataritza-erakusketatan lortu zituen domina horiek.

Bestalde, markaren izenean, bi osagai daude: alde batetik, stella hitza, izar esan nahi duena, eta beste batetik, Artois, sortzailearen abizena. Sebastian Artoisek 1708an lortu zuen garagardogile maisuaren titulua.

Historia luzea badu ere, Stella Artoisek ez du lidergoa galdu nazioarteko garagardoen merkatuan. Iaz, bere kategoriako Nazioarteko Garagardorik Onenaren saria lortu zuen World Beer Awards lehiaketan; alegia, 2007az geroztik edari horren zaleentzat nazioarteko erreferente bihurtu den lehiaketan.

Zerbitzatzeko ahokuak

Lager honen zaporea apur bat gozoa da, fruta-gustukoa, eta lupuluaren belar-lurrinak ditu. Zerbitzatzeko, 9 urratseko erritual bat dago, ahalik eta dastatzerik onena bermatzeko. Zerbitzatu aurretik, 3 gradu zentigradutan hoztea gomendatzen da, eta edalontzi berezi edo kaliza batean hartzea, garagardoaren lurrinak eta zaporeak nabarmentzen baititu.