Garagardo on bat zerbitzatu aurretik hasten da. Edalontzian izan ere. Eta bai, eskura duzun lehen edalontzia erabiltzeak ondorioak ditu, eusten ez dion aparra edo ihes egiten duen usaina bezala. Nola jakin zer edalontzi erabili?
1. Tamaina eta forma:
Tulipa motako kopa edo edalontzi estuak karbonatazioa eta aparra hobeto mantentzen dituzte. Saihestu edalontzi zabalak edo sagardorakoak: usaina sakabanatu eta burbuila hiltzen dute.
2. Kristal mehea, lodia baina hobeto:
Kristal meheak tenperatura hobeto transmititzen laguntzen du, zaporeak indartzen ditu eta irentsiera atseginagoa egiten du. Lodia, berriz, astunagoa da eta freskatzeko denbora gehiago behar du.
3. Garbitasuna:
Edalontzia koiperik eta produktu kimikorik gabe egon behar da. Kristalean dauden burbuilak ikusten badituzu: ez dago ondo garbituta. Horrek zaporean eta itxuran eragiten du.
4. Edalontzia hotza, baina ez izoztua:
Edalontzia izoztea ideia ona iruditu daiteke, baina aparra hondatzen du eta aromak kristalizatzen ditu. Egokiena: edalontzi garbia, lehorra eta freskoa, inoiz ez izoztua.
Edalontzia zure garagardoaren aurkezpen-gutuna da. Aparraren, tenperaturaren, aromaren eta esperientziaren arteko oreka jokatzen da bertan. Upelik onena izan dezakezu, tirajerik onena, arretarik onena... baina edalontzian huts egiten baduzu, beste guztia ahuldu egiten da.
Zein edalontzi aukeratu, nola garbitu eta nola erabili jakitea da honen gakoa. Azkenean, hau baita kontua: zure barran esertzen denak errepikatu nahi izatea.