¿Te gusta la hora del aperitivo? Bendito Vermut Aperitiboaren ordua gustatzen zaizu? Bendito Bermut

2023-09-18T14:54:48+02:00 12 de septiembre de 2023 · 2023/09/12 |
Traducción / Itzulpena

Un soleado día de invierno, rodeado de las amigas y amigos que no has visto en toda la semana y con los que has quedado para comer. Un domingo de primavera, antes de la comida, en una terraza, acompañado de un pintxo o de unas olivas. Un sábado a mediodía, disfrutando con tu pareja del fin de semana, con el otoño rondando y las preocupaciones de la semana olvidadas.

Ocasiones que casi piden un vermut y en los que pedir un vermut es casi obligatorio. Pequeños momentos de placer que en más de una ocasión nos han dado ganas de decir “bendito vermut” y que ahora te invitamos a disfrutar de la mejor manera posible y con el mejor vermut de grifo: Bendito Vermut.

Aunque es costumbre en ciudades como Madrid, donde el vermut es una de las bebidas estrella del fin de semana, los vascos y vascas no estamos tan acostumbrados a tomar el vermut de grifo. Una experiencia que esperamos que pronto se convierta en habitual también en los bares y restaurantes de nuestro entorno, que han empezado a instalar grifos de un vermut que te invitamos a probar.

Vermú Bendito: Ingredientes y notas de cata

Equilibrado, de amargor ligero y con cuerpo, Bendito Vermut te conquistará. Está elaborado con vino airén, azúcar de caña, agua, alcohol de remolacha, hierbas aromáticas, caramelo de mosto, además de estabilizantes, conservantes y un gran número de botánicos (ajenjo, orégano, díctamo, genciana raíz, corteza de naranja, clavo, canela, nuez moscada, y amargo español).

Es de color castaño brillante o cobrizo con reflejos rojizos. Al olerlo, notarás el carácter herbáceo de la manzanilla o del eucalipto, complementado por las notas especiadas de la madera y la canela y las afrutadas de las frutas pasas. Es un vermut con cuerpo, equilibrado, de amargor ligero y regusto dulce, con acidez ligera y la característica sequedad en boca del vermut.

Aperitiboaren ordua gustatzen zaizu? Eskatu Bendito Bermut, iturriko bermuta

Neguko egun eguzkitsu bat, aste osoan ikusi ez dituzun lagunekin, bazkaltzeko egin duzuen hitzordua baino lehen. Udaberriko igande bat, bazkaldu aurretik, terraza batean, pintxo edo oliba batzuekin. Larunbat eguerdi bat, zure bikotekidearekin asteburuaz gozatzen, udazkenaren atetan, asteko kezkak ahaztuta.

Ia derrigor eskatzen dute halako momentuek bermut bat eta ia derrigorrezkoa da halako momentuetan bermuta eskatzea. Plazerezko aukera txiki horiek plazer handiak eskatzen dituzte eta edarien artean, gutxi egongo dira une horientzako bermuta baino egokiagoak. Zeuri ere bermutaren ordua eta bermuta bera gustatzen bazaizkizu eta ohiturarik ez baduzu, iturriko bermuta probatzera gonbidatu nahi zaitugu eta Bendito Bermut eskatzera.

Madrilen eta bermuta guztiz ohikoa den beste hainbat lekutan, guztiz ohikoa da iturriko bermuta hartzea baina euskaldunok ez daukagu horretarako ohitura handirik. Baina konbentzituta gaude gure inguruan ere ohitura zabaltzen joango dela, gure tabernak eta jatetxeak hasi direlako Bendito Bermut zerbitzatzen duten iturriak jartzen. Eta probatzen duenari ez zaio damutzen.

Bendito Bermut: Osagaiak eta dastatze-oharrak

Gorputza dauka, orekatua da eta apur bat mingotsa. Bendito Bermutek konkistatu egingo zaitu. Airen-ardoari kanabera-azukrea, ura, erremolatxa-alkohola, usain-belarrak, eta muztio-karamelua gehituz egiten da. Horrez gain, egonkortzaileak eta kontserbagarriak ere baditu eta hainbat botanikari (ajenjoa, oreganoa, diktamoa, gentziana sustraia, laranja-azala, iltzea, kanela, intxaur muskatua eta espainiar mingotsa).

Gaztaina kolore distiratsua daukala esan daiteke edo kobrekara dela, erreflexu gorriekin. Usaintzean, kamamila edo eukaliptoaren belar-izaera nabarituko duzu, zuraren eta kanelaren nota berezituak eta fruta mahaspasen fruta-ukitua. Gorputzez orekatua, eta apur bat mingotsa, apur bat garratza, bermutak behar duen modukoa. Aho-sabaian gozotasun ukitu bat utziko dizu, eta ahoa bera, lehor antzera.